Nieśmiertelni - Jedziemy Na Jednym Wózku

Forum Osób Dializowanych i Po Przeszczepie Nerki
Teraz jest 02-08-2014, 08:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
Mężczyzna
 Tytuł: nadcisnienie
PostNapisane: 13-01-2007, 10:49 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10-01-2007, 01:43
Posty: 61
Wiek: 45
Lokalizacja: podkarpackie
po pierwszych dializach bylo ok teraz po 7-ej po dializie 180/110 wnocy bol glowy ogromny cisnienie 180/110 pocenie sie ból w plecach skurcze w lydkach po tabletkach rano 150/110 znowu wezme tabletki


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna
 Tytuł:
PostNapisane: 13-01-2007, 12:24 
Offline
Smakosz Wódek
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21-12-2004, 19:45
Posty: 2802
Wiek: 36
Lokalizacja: Poznań
Może jestes przewodniony :?:


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta
 Tytuł:
PostNapisane: 13-01-2007, 12:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01-07-2005, 16:31
Posty: 1813
Wiek: 36
Lokalizacja: S Kątowni ;)
a moze masz ustawiony wysoki sod na dializie. jak sie napompujesz sodem to zadne leki tego nie zbiją. ustawiaj na 138 nie wiecej. jesli spada ci cisnienie to obnizaj go pod koniec dializy(ok 1h) mi cisnienie nie spada i od poczatku prosze o ustawienia sodu 136, 137.
Pilnuj tego bo czesto siostry ustawia go do wyrównaia bazy i trzeba je potem wolac po kilka razy bo pomimo ustawien sod sie nie obniza. i wolaj do skutku az nie bedziesz widzial ze sod sie zatrzymal na tym co chcesz. (zalezy od plynu jaki jest podstawiony). musisz patrzec na poziom sodu - jedna ze skal na nerce. wlasnie tam jest aktualny poziom sodu.
Jesli masz 140 i wiecej to mozesz miec potem problem z zawysokim cisnieniem. (jesli widzisz ze jest 145 a siostra ci mowi ze jest 136 to znaczy ze mowi ci jaka jest ustawiona baza a to jest co innego).

_________________
"Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
(Phil Bosmans)


Ostatnio edytowano 13-01-2007, 18:26 przez Kavainka, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna
 Tytuł:
PostNapisane: 13-01-2007, 16:16 
Offline
Ojciec Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21-12-2004, 12:25
Posty: 8705
Wiek: 44
Lokalizacja: Gdynia
przewodniony
7 dializ nie wyreguluje jeszcze ciśnienia

zasugeruj lekarzowi obniżenie suchej wagi

_________________
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta
 Tytuł:
PostNapisane: 13-01-2007, 18:51 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01-07-2005, 16:31
Posty: 1813
Wiek: 36
Lokalizacja: S Kątowni ;)
a jakie masz cisnienie przed dializa? jesli niskie a po dializie wysokie to raczej nie jest to wina przewodnienia.

_________________
"Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
(Phil Bosmans)


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna
 Tytuł:
PostNapisane: 14-01-2007, 01:24 
Offline
Hedonista Etyczny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08-03-2005, 23:00
Posty: 225
Wiek: 32
Lokalizacja: GLIWICE
hmmm skurcze w łydkach to raczej nie z przewodnienia.popros siosty żeby zaczynały i konczyły Cie na glukozie . A jak Ci sie oddycha ?

_________________
jedno życie , jedna pasja http://www.motofuckers.com


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna
 Tytuł:
PostNapisane: 14-01-2007, 13:17 
Offline

Dołączył(a): 14-01-2007, 00:24
Posty: 37
Wiek: 34
Lokalizacja: Gdynia
ja jak zaczynałem dializę miałem 220/180 i nie chciałem obniżyć wagi,łykałem tony tabletek
nic nie pomagało,w końcu zgodziłem się na obniżenie wagi,efekt-13kilo mniej,ciśnienie dobre,tylko jedna tabletka rano,
lepiej obniż wagę,na pewno pomoże


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta
 Tytuł:
PostNapisane: 14-01-2007, 13:48 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12-12-2006, 13:20
Posty: 71
Lokalizacja: Poznań
jak zaczynałam dializy miałam ciśnienie 180/100 i brałam 4 rodzaje tabletek.
teraz nie biore żadnych pigułek i mam najczęściej 80/60
I tak żle i tak nie dobrze :roll:

_________________
jeszcze dzień lub dwa i znów się uda życie, dzień lub dwa, poczekam, bo przecież umiem...


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta
 Tytuł:
PostNapisane: 14-01-2007, 13:55 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01-07-2005, 16:31
Posty: 1813
Wiek: 36
Lokalizacja: S Kątowni ;)
to ty sobie podnies sod w czasie dializy qatqa, ponad 140 i zobacz co bedzie.
jesli ktos ma za wysokie cisnienie juz przed dializa to prawdopodobnie jest przewodniony i obnizenie suchej wagi pomaga.
jesli cisnienie przed dializa jest niskie a po dializie wysokie to przyczyna lezy prawdopodobnie w sodzie.
kazdy w koncu wykapuje co mu pomaga :)

_________________
"Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
(Phil Bosmans)


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta
 Tytuł:
PostNapisane: 08-03-2007, 17:11 
Offline
Prezes Zlotu
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18-06-2006, 21:22
Posty: 10429
Wiek: 53
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Przedwczoraj dostalam zwrotow glowy,mysle przesilenie wiosenne,ale wczoraj bedac u fryzjera,fryzjerka mowi ze jestem zmieniona na twarzy,mierze cisnienie 150/95,potem mierze o 18 i mam 190/100,wzielam tabletke na nadcisnienie i na uspokojenie ,troche spadlo,7 rano 170/90,dobrze ze dzis mialam wizyte kontrolan,lekarz dolozyl mi jeszcze jedna na nadcisnienie,zawroty ustaly,poszlam na spacer troche sie dotlenic.Fakt,ze ostatnio stresow mi nie brakuje,mimo ,ze czlowiek stara sie nie myslec,ale podswiadomie i tak w mozgu burza.

_________________
Człowiek bardzo się uskarża przy każdym bólu, a tak rzadko się cieszy, gdy go nie czuje.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna
 Tytuł:
PostNapisane: 21-03-2007, 15:21 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07-03-2007, 15:14
Posty: 264
Wiek: 55
Lokalizacja: Elbląg
Kiedyś brałem leki na nadciśnienie, obecnie reguluje to wyłącznie właściwym jedzeniem i wagą.Gędąc w Warszawie na Nowogrockiej po wjęciu nerki w 89 roku byl tam dr. Grzeszczyk który twierdzil ze dializowani powinni cisnienie regulować tylko wagą i właściwym jedzeniemmiał racje.A miałem największe cisnienie 300 na 180. Obecnie bez leków 130 na90

[ Dodano: 2007-03-21, 14:23 ]
Pan doktor zaznaczył ze tylko ok 2% dializowanych ma faktycznie nadcisnienie i potrzebuje brac leki

_________________
Kropla miłości znaczy więcej niż ocean rozumu.


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta
 Tytuł:
PostNapisane: 21-03-2007, 16:09 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01-07-2005, 16:31
Posty: 1813
Wiek: 36
Lokalizacja: S Kątowni ;)
mi ostatnio cisnionko ladnie sie trzyma tylko na dialce rosnie pomimo sodu 136. nie myslcie ze zbyt duzo przybieram (300gr) bo zaczynam z niskim a koncze z wysokim i tego akurat nie rozumiem :???:

_________________
"Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
(Phil Bosmans)


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna
 Tytuł:
PostNapisane: 21-03-2007, 18:42 
Offline
Ojciec Dyrektor
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21-12-2004, 12:25
Posty: 8705
Wiek: 44
Lokalizacja: Gdynia
Kavainka napisał(a):
trzyma tylko na dialce


dialka :cool:

_________________
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta
 Tytuł:
PostNapisane: 22-03-2007, 11:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01-07-2005, 16:31
Posty: 1813
Wiek: 36
Lokalizacja: S Kątowni ;)
hm? (podoba Ci sie to okreslenie? :) )

_________________
"Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
(Phil Bosmans)


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna
 Tytuł:
PostNapisane: 21-04-2007, 18:12 
Offline
Pierwszy Oficer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23-12-2004, 18:58
Posty: 2768
Wiek: 43
Lokalizacja: Białystok
Jak długo może się utrzymywać nadciśnienie po przeszczepie :?: Miałem już podwyższone zaraz po operacji.Do tej pory pamiętam słowa profesora,że "trzeba wyciąć me nerki,które są przyczyną wysokiego ciśnienia".Na USG moich nerek ponoć już nie widać.Czy to one jeszcze mogą powodować nadciśnienie :?: Biorę leki: 2x spironol,metocard 2x 25mg,enarenal 2x 2,5 mg ale nie na wiele to się zdaje.Właśnie mierzyłem i mam 165/100. Nie wiem już co mówić lekarzowi,bo czy zwiększanie leków w nieskończoność to jakieś wyjście :?:

_________________
Przeszczep 6 maja 1987 rok.


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta
 Tytuł:
PostNapisane: 21-04-2007, 18:49 
Offline

Dołączył(a): 20-10-2006, 09:09
Posty: 1399
Wiek: 47
Lokalizacja: gliwice
Kavainka,
Kavainka napisał(a):
bo zaczynam z niskim a koncze z wysokim i tego akurat nie rozumiem :???:
_________________
Czy masz ustawiany KTV ?TAm widac jak sod sie zmienia podczas dializy U mnie zawsze maleje .Zaczynam 140 ,a koncze dialize 137 Kavainka to troche dziwne ,ze ci akurat rosnie ,moze masz jakies progi sodu albo programy?Jezeli nie to porozmawialabym z mechanikiem :sad: :sad:

_________________
Iść za marzeniem,i znowu iść za marzeniem ,i tak do końca


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta
 Tytuł:
PostNapisane: 22-04-2007, 02:23 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23-09-2006, 00:15
Posty: 380
Wiek: 33
Lokalizacja: Polkowice
qatqa napisał(a):
jak zaczynałam dializy miałam ciśnienie 180/100 i brałam 4 rodzaje tabletek.
teraz nie biore żadnych pigułek i mam najczęściej 80/60
I tak żle i tak nie dobrze :roll:



gatga ja mam dokladnie tak samo a nawet teraz cisnienie jest jeszcze nizsze najgorzej bywa50/ .... i nikt nie wie dlaczego nistad ni zowąd z nadcisnienia bardzo wysokiego (np230/110 itp) drugiego dnia jest juz 70/40 i nie chce za nic sie podniesc...ech


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta
 Tytuł:
PostNapisane: 22-04-2007, 17:20 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21-12-2004, 23:27
Posty: 2679
Lokalizacja: Poznań/Bonn
JacekG napisał(a):
Jak długo może się utrzymywać nadciśnienie po przeszczepie


Jacek nadcisnienie moga powodowac takze leki immunosupresyjne np. Cyklosporyna. Jest to jeden ze skutkow ubocznych. Bardzo wazne jest odpowiednie ustawienie cisnienia lekami (wybor jest olbrzymi) gdyz wysokie cisnienie dziala niekorzystnie na caly organizm ,takze na Nerke.

_________________
Bliska dla bliskich z dystansem do wszystkich ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta
 Tytuł:
PostNapisane: 22-04-2007, 22:09 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01-07-2005, 16:31
Posty: 1813
Wiek: 36
Lokalizacja: S Kątowni ;)
gochazaaa34, my mamy stare złomiaste nerki (tylko jedna mamy nową z ekranem i nie znam sie na niej) na ktorych jest skala z pozniomem sodu i tam zawsze mam jak najniżej,. 136-7 czasem niżej. a ciśnionko przeważnie rosnie - im wiekszy sód tym wiecej.
ostatnio mam doline (odkąd mamy koncentraty innej firmy)... łapią mnie potworne kurcze! ale sodu nie moge wyzej bo zaraz ciśnienie szaleje... buu.. (i koncenrtat wysokopotasowy i bananek.. wiec juz nie wiem od czego te kurcze)

_________________
"Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
(Phil Bosmans)


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta
 Tytuł:
PostNapisane: 23-04-2007, 10:57 
Offline

Dołączył(a): 20-10-2006, 09:09
Posty: 1399
Wiek: 47
Lokalizacja: gliwice
Poziomem sodu na skale nie mozna sie sugerowac, bo podnosi sie do poziomu ktoey ma byc w koncentracie Najbardziej miarodajny jest jak juz pisalam poziom sodu w plazmie jak ustawia sie KTV :wink: Skurcze moga byc ze podniosla ci sie sucha waga Ja czsami mam skurcze jak mam duze obroty pompy powyzej 320 :razz:

_________________
Iść za marzeniem,i znowu iść za marzeniem ,i tak do końca


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna
 Tytuł:
PostNapisane: 23-04-2007, 13:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07-03-2007, 15:14
Posty: 264
Wiek: 55
Lokalizacja: Elbląg
Mnie skurcze łapią w czasie dializy gdy za dużo ściągam kilogramów.A suchą wagę ustawiam sobie o pół kilo wyższą od tej przy której łapią skurcze. :wink:

_________________
Kropla miłości znaczy więcej niż ocean rozumu.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna
 Tytuł:
PostNapisane: 23-04-2007, 13:37 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 07-04-2007, 12:59
Posty: 1534
Wiek: 50
Lokalizacja: 54.543185 18.182027
JacekG napisał(a):
Jak długo może się utrzymywać nadciśnienie po przeszczepie :?: Miałem już podwyższone zaraz po operacji.Do tej pory pamiętam słowa profesora,że "trzeba wyciąć me nerki,które są przyczyną wysokiego ciśnienia".Na USG moich nerek ponoć już nie widać.Czy to one jeszcze mogą powodować nadciśnienie :?: Biorę leki: 2x spironol,metocard 2x 25mg,enarenal 2x 2,5 mg ale nie na wiele to się zdaje.Właśnie mierzyłem i mam 165/100. Nie wiem już co mówić lekarzowi,bo czy zwiększanie leków w nieskończoność to jakieś wyjście :?:


Po przeszczepie nadciśnienie może się utrzymywać. Dlatego bardzo ważną rzeczą jest odpowiedni dobór leków na nadciśnienie. Ja przed rozpoznaniem mojej choroby nerek brałem różne leki na nadciśnienie i lekarzowi rodzinnemu nie udało się ciśnienia ustabilizować. Dopiero po biopsji własnej nerki w AMG ustawili mi tak leki, że miałem praktycznie przez cały czas książkowe (120/80) i praktycznie przestałem je kontrolować bo każdy pomiar był bardzo zbliżony, aż w pewnym momencie myślałem, że mam zepsuty ciśnieniomierz. Brałem trzy różne leki: bisocard 1*2.5 mg - zwalnia puls, oraz dwa obniżające ciśnienie w inny odmienny sposób (amlopin 5 mg i lisihexal 10 mg). Po przeszczepie dalej biorę bisocard 1*5 mg i amlopin 2*5 mg ale jak podałem w innych dawkach. Po tych lekach mam dalej normie (120/80). Oczywiście dawki dostosowano do innych leków, które przyjmuję i wpływają na ciśnienie. Dlatego uważam, że powinieneś doprowadzić do tego aby ci ustabilizowali ciśnienie. Jak lekarz prowadzący nie potrafi to zmień lekarza.
Pozdrawiam

_________________
franznarf - maniak komputerowy
*****************************************
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do pierwszego nie mam pewności" - Albert Einstein
Przeszczep wyprzedzający - 27 marzec 2007 r. w Gdańsku


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta
 Tytuł:
PostNapisane: 23-04-2007, 18:57 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01-07-2005, 16:31
Posty: 1813
Wiek: 36
Lokalizacja: S Kątowni ;)
praktycznie nastawiam sie na minimum 300 gr bo max ile przybieram to 500. nawet obrzęków nie mam wiec trudno mówic w ogóle o suchej masie i zbyt duzym nastawieniu.
a na skli ustawia sie sód jaki jest w koncentracie. ustawia sie wiec taką baze i zadany tyle ile chce sie miec. tak mi tłumaczyli. i ewnie tak jest bo im wiecej mam na sklai tym barziej cisnienie wzrasta.
no.. ktos mi sugerował ze za niski wapń lub magnez tez moze powodowac skurcze ale to juz inny temat..

przy okazji jeszcze - jak ktos ma diureze niech sie nie nastawia na wiecej niz przybrał a nawet ciut mniej a bedzie miał duzą szanse tą diureze zachowac na dłużej.

_________________
"Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
(Phil Bosmans)


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna
 Tytuł:
PostNapisane: 24-04-2007, 19:49 
Offline
Pierwszy Oficer
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23-12-2004, 18:58
Posty: 2768
Wiek: 43
Lokalizacja: Białystok
Abi napisał(a):
Jacek nadcisnienie moga powodowac takze leki immunosupresyjne np. Cyklosporyna

Więc to może być wina Neoralu :?: Fakt,wydaje mi się,że gdy brałem imuran było nieco niższe :???:
franznarf napisał(a):
miałem praktycznie przez cały czas książkowe (120/80)

Czy 130/90 też jest za wysokie :?: Od lekarza słyszę ,że dolne musi wynosić co najmniej 80.

_________________
Przeszczep 6 maja 1987 rok.


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta
 Tytuł:
PostNapisane: 26-04-2007, 19:05 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01-07-2005, 16:31
Posty: 1813
Wiek: 36
Lokalizacja: S Kątowni ;)
kiedys uczono że górne powinno byc równe : 100 + wiek :):) ale teraz w książkach piszą inaczej. (120/80)
JacekG napisał(a):
Od lekarza słyszę ,że dolne musi wynosić co najmniej 80.

a 80 to chyba raczej górna granica normy. moze chciał powiedzieć co-najwyżej 80?

_________________
"Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
(Phil Bosmans)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL